Cursusaanbod Jeugd

Binnen de gemeente Zwartewaterland zijn diverse cursussen waaraan deelgenomen kan worden. Hieronder een overzicht van de aangeboden cursussen:

Sociale Vaardigheidstraining

In de SoVa training leren kinderen hoe om te gaan met lastige sociale situaties op school. Of bijvoorbeeld in de omgang met andere kinderen. Hoe geef je op een goede manier aan dat je iets niet leuk vindt? Hoe weiger je iets als je echt niet wilt? Hoe reageer je op pesten en plagen? We staan bij deze oefeningen vooral stil bij 'anders DOEN'.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Training Kinderen in Echtscheiding (KIES)

KIES is een programma met 8 bijeenkomsten van ruim een uur. De bijeenkomsten voor de kinderen vanaf groep 5 t/m 8 zijn onder schooltijd. KIES is voor alle jongeren die een scheiding hebben meegemaakt. Het maakt niet uit of het lang geleden is of dat je ouders net uit elkaar zijn. Het kan fijn zijn om er eens over te praten met leeftijdgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

BOEKen(ge)ZIN

BOEKen(ge)ZIN is een programma dat speciaal voor ouders met jonge kinderen (0 tot 3 jaar). Bij BOEKen(ge)ZIN praat je in vaste groepen met andere ouders. Wat gaat er wel of niet goed gaat bij het opvoeden en opgroeien van je kind. Je wisselt ervaringen, tips en adviezen met elkaar uit. Dat kunnen tips en adviezen van andere ouders zijn of van de jeugdverpleegkundige die de groepsbijeenkomst leidt.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Baby op komst

Als je voor het eerst zwanger bent komt er veel op je af. Als je goed bent voorbereid, dan geeft dat je rust en een zeker gevoel. Tijdens de bijeenkomst krijg je informatie over ouderschap, hechting, babysignalen, slapen en het aanbrengen van ritme. Een jeugdverpleegkundige van GGD IJsselland geeft deze cursus. Hij of zij kan ook na de bevalling veel betekenen. Wat jeugdverpleegkundigen doen en hoe dit werkt komt aan de orde op deze avond.  

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Positief opvoeden

Huilend door de supermarkt, niet luisteren tijdens de verjaardagsvisite of onophoudelijk klieren onder het eten. Alle ouders kennen situaties, waarin hun kind bepaald gedrag laat zien waar ouders moeite mee hebben. Maar hoe ga je ermee om? Of beter nog, hoe kun je het voorkomen? De cursus positief opvoeden biedt eenvoudige en doeltreffende vaardigheden die ouders helpen bij het opvoeden van gezonde, evenwichtige kinderen en tieners.

Er is een cursus voor ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar én voor ouders van tieners van 12 tot 16 jaar. Beide cursussen bestaan uit vier avonden en een slotavond, waarbij wij de actuele coronamaatregelen in acht nemen.

Klik hier meer voor informatie en aanmelding.