Gehandicaptenparkeerkaart

Wat is het?

Heeft u een handicap? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. U kunt kiezen tussen een bestuurderskaart of passagierskaart. U kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen aan de balie van het gemeentehuis of een melding doen. 

Hoe werkt het?

Er is verschil tussen een bestuurderskaart en een passagierskaart. 

  1. De bestuurderskaart: Bent u gehandicapt en bestuurt u zelf een auto? Dan kunt u een verzoek indienen voor een bestuurderskaart. Met deze kaart kunt u een auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren.
  2. De passagierskaart: Als u voor vervoer van anderen afhankelijk bent. Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kunt u op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Deze kaart is persoonsgebonden, maar niet aan een kenteken. U kunt deze alleen gebruiken als u gehandicapt bent en wordt vervoerd.
     

Geldigheid

De landelijke gehandicaptenparkeerkaart is minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar geldig. De duur van de geldigheid hangt af van uw situatie en de medische keuring. De gehandicaptenparkeerkaart geldt voor Nederland en het omringende buitenland.

Aanvragen

U kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen op het gemeentehuis. 

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Misschien heeft u ook een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nodig? Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een parkeerplaats waar alleen het voertuig van een gehandicapte geparkeerd mag worden. Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet een geldige gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder hebben.

Wat kost het?

Voor de aanvraag is een medisch onderzoek verplicht. De gemeente schakelt hiervoor een arts in via een medisch adviesbureau. De kosten voor een nieuwe aanvraag zijn € 100,25.

Kosten verlenging

De kosten voor het verlengen van een eerder verstrekte gehandicaptenparkeerkaart zijn € 26,40. De gemeente doet dan de beoordeling.

Wat moet ik meenemen?

  1. Legitimatiebewijs
  2. Rijbewijs
     

Melding

Neem contact op met de gemeente opnemen via het contactformulier, of telefonisch 14038.