Zelfstandig wonen

Wat is het?

Heeft u een beperking of ziekte? Aanpassingen in huis maken uw dagelijkse activiteiten dan makkelijker. Bijvoorbeeld opstaan, douchen, koken of traplopen. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen te huur, te leen en te koop. Zoals een verhoogd toilet, douchestoel, toiletstoel of traplift. Misschien kan een familielid, buur, vriend of kennis u helpen met het plaatsen ervan.

Uitleenpunten

Kijk, voordat u contact opneemt met de gemeente, of een voorziening via de uitleen is te verkrijgen. U kunt bij Medipoint bijvoorbeeld een douchestoel of toiletstoel lenen voor zes maanden (26 weken). U kunt dit aanvragen via het contactformulier op de website van Medipoint. Vul bij het onderwerp ‘Hulpmiddel overnemen’ in.

Bereikbaarheid uitleenpunten

Alle uitleenpunten zijn bereikbaar onder één telefoonnummer: 088 10 20 100.

  1. Zwolle: Diezerkade 15B, geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur en op zaterdag van 09.30 - 16.00 uur. Sommige producten/hulpmiddelen kunt u ook kopen in een welzijnswinkel, outlet winkel of op marktplaats.

Drempel vrij

Soms is het nodig om uw woning aan te passen voor uw veiligheid en zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel, rollator of uw ligbad te verwijderen waardoor u veiliger kunt douchen. Of misschien past een andere woning beter bij uw situatie omdat u niet alle woonruimte kunt bereiken. Neemt hiervoor contact op met de verhuurder of zoek zelf naar een geschikte (gelijkvloerse) woning of pas uw woning aan. 

Woonvoorzieningen

Een woonvoorziening vanuit de Wmo kan een hulpmiddel zijn voor het zelfstandig wonen. Dit betekent dat de voorziening is aangepast op uw situatie. 

Indicatie Wmo

Lukt dit niet om vanuit uw eigen contacten ondersteunen te vinden bij uw woonproblemen? Dan kunt u een beroep doen op de Wmo. Voor een woonvoorziening heeft u een Wmo-indicatie nodig. Hiervoor is een onderzoek nodig om te kijken of u in aanmerking komt. 

Melding

Neem contact op met de gemeente opnemen via het contactformulier, of telefonisch 14038. U kunt een hulpvraag voor uzelf of voor een ander melden bij de gemeente. 

Meer weten over? raadpleeg https://www.zwartewaterland.nl/wmo